Bijscholing in de praktijk. Hoe kies je je specialisatie als fysiotherapeut?

Hoe bepaal je welke specialisaties je aanbiedt in je fysiotherapiepraktijk? Gymna Nederland vroeg het aan Eva de Weert. Opgegroeid in een ondernemersgezin wist Eva altijd al dat ze graag de stap zou zetten om voor zichzelf te beginnen. Vijf jaar geleden is haar droom uitgekomen en werd ze samen met Maarten Theijsmeijer praktijkeigenaar van Alpha fysiotherapie. 

 

Over de praktijk

Bij Alpha werken 28 therapeuten verdeeld over meerdere locaties in Utrecht en het Gelders rivierengebied. Elke therapeut heeft zijn of haar specialisme, zodat de patiënten optimaal geholpen kunnen worden. Zo zijn er Manueel-, Sport-  en Kinderfysiotherapeuten in dienst, maar werken er ook oefentherapeuten, diëtisten, trainers, echografisten en sportmasseurs om patiënten snel weer fit te krijgen.  

 

Hoe bepaal je welke specialisaties je aanbiedt in de praktijk? 

Alpha fysiotherapie biedt veel verschillende specialisaties: van Dry Needling tot echografie, en van Manuele therapie tot  Kinderfysiotherapie. Twee keer per jaar gaan de praktijeigenaren met de fysiotherapeuten in gesprek. We geloven dat fysiotherapeuten die blij naar hun werk gaan, ook zorgen voor blijere patiënten. Daarom vinden we het belangrijk om professionele wensen te bespreken  en vragen te stellen: Welk onderdeel binnen de Fysiotherapie spreekt je het meest aan? Hoe wil je je verder ontwikkelen binnen de praktijk? Samen stellen we vervolgens een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierin stellen we persoonlijke doelen en bepalen we waarin de fysiotherapeut zich kan specialiseren. Uitgangspunt is steeds te kijken bij welke doelgroep de passie van de fysiotherapeut ligt. Behandel je het liefste ouderen of werk je graag met sporters of zie je meer uitdaging in het behandelen van kinderen? 

 

Waarom is bijscholing belangrijk?

Voor Alpha Fysiotherapie is bijscholing een belangrijke manier om therapeuten te blijven prikkelen om hun kennis te verbreden of verdiepen. Heeft een therapeut iets interessants geleerd tijdens een bijscholingscursus, dan is er alle ruimte in de praktijk om eye-openers te delen met collega’s. Het discussiëren over deze nieuwe kennis, zoals bijvoorbeeld welke test het beste werkt in een bepaalde behandeling, is voor het hele team leerzaam. Andere therapeuten raken zo ook geïnspireerd en komen weer op nieuwe ideeën. Dat we investeren in de kennis van onze therapeuten wordt zeer gewaardeerd en bovendien creëren ze door het gezamenlijk volgen van een bijscholingscursus een band met elkaar. Zo volgden onlangs 5 therapeuten bij Gymna Nederland de Basiscursus Dry Needling en zal in januari 2022 nog een groep therapeuten starten met deze bijscholingscursus . 

Waarom specialiseren in Dry Needling?

Alpha fysiotherapie krijgt in de praktijk veel patiënten die vragen naar een Dry Needling behandeling. Patiënten hebben bijvoorbeeld eerder een goede ervaring gehad en vragen specifiek om een therapeut met een Dry Needling specialisatie. Om deze patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen veel therapeuten bij Alpha in de praktijk zich hier in specialiseren. 

 

Hoe passen jullie opgedane kennis uit bijscholing toe in de praktijklocaties? 

 

We volgen een bijscholingscursus altijd intern op. Nu met de Dry Needlinggroep komen we bijvoorbeeld na een maand bij elkaar om met een ervaren Dry Needler de opgedane kennis nog eens te bespreken, zodat de techniek goed geïmplementeerd wordt in onze praktijk. Zo houdt Alpha de kwaliteit hoog en halen de collega’s het beste in elkaar naar boven.

 

 

Heb je een tip voor fysiotherapeuten die twijfelen waarin ze zich zullen specialiseren/bijscholen?

 

Doe vooral wat je het leukste vindt! Dat is wat ik ook altijd zeg tegen mijn collega’s. Als een therapeut naar me toekomt en vraagt: “Ik moet nog punten behalen: Weet jij nog een cursus?” Dan stel ik altijd de volgende vragen: “Wat vind je leuk? Waarin zou je je willen verdiepen? Welke patiëntengroep vind je prettig om mee te werken en waar is het meeste vraag naar?” Als je deze overwegingen meeneemt, is het volgen van bijscholing zoveel leuker dan verplicht een cursus te volgen. 

En als je twijfelt: vraag eens aan een collega of je een dagje mag meelopen. Overweeg je bijvoorbeeld om je te richten op  Kinderfysiotherapie? Door mee te kijken tijdens de behandelingen van een collega, ontdek je wat het vak inhoudt en kom je erachter of dit de specialisatie is die bij jou past.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor bijscholing? Bekijk alle bijscholingscursussen van Gymna Nederland.

 

 

 

 

 

Met dank aan Eva de Weert, Alpha Fysiotherapie

Volg Eva de Weert op LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/eva-de-weert-b3a451173/

Bekijk de website van de praktijk: www.alphafysiotherapie.nl

 

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.