Het begeleiden van schaatsers tijdens de Olympische Spelen 2022

Hoe worden de Nederlandse schaatsers begeleid in aanloop naar en tijdens de Olympische spelen? Gymna Nederland sprak er over met Floor van den Brandt, langebaanschaatser en bewegingswetenschapper bij Jelle Eijzenga Fysiotherapie en Team Eijzenga.

Over Floor van den Brandt

Floor heeft op hoog niveau geschaatst. Op haar 16e is ze voor de sport zelfs van Brabant naar Friesland verhuisd. In Friesland gebeurt het namelijk allemaal, als het om schaatsen gaat. De jaren erna traint ze elke dag minstens twee keer. Daarnaast staat haar hele leven in het teken van de sport. Is ze niet aan het trainen, dan is ze wel met haar voeding of herstel bezig. Het loont: ze rijdt World Cups en doet mee aan wereldkampioenschappen over de hele wereld.

 

Inmiddels is Floor na het behalen van haar masterdiploma Sport-Science werkzaam als bewegingswetenschapper bij Jelle Eijzenga Fysiotherapie en sportschool Team Eijzenga. Het doel is bewegen mogelijk maken voor iedereen. Ook begeleidt ze de vrouwen van voetbalclub SC Heerenveen als performance coach naar betere prestaties in de eredivisie.

 

Wat verwacht je van de Nederlandse schaatsers op de Olympische spelen? 

De Nederlandse schaatsers hebben sowieso medaillekansen. Ik verwacht dat ze zeker goed zullen presteren. Maar het is interessant om ook te kijken wat er vooraf gaat aan die gouden medailles. We zien op de baan de schaatsers en een coach, maar we zien niet de weg er naar toe en het team die de prestatie mede mogelijk maakt. De schaatser die we op televisie zien, heeft de plaatsingswedstrijd gehaald, maar de teamgenoten hebben het hele jaar voorafgaand aan de spelen keihard meegetraind.

 

Hoe worden schaatsers begeleid voor en tijdens de Olympische Spelen?

Ondanks dat schaatsen een individuele sport is, vormt zich rond een topsporter ook een team van professionals zoals fysiotherapeuten, performance coaches, bewegingswetenschappers en trainers. De belasting en belastbaarheid van een topsporter worden bepaald door de bijdrage van zowel de fysiotherapeut als bewegingswetenschapper en/of performance manager uit het begeleidingsteam van de atleet.

 

Wat is jouw visie op de rol van de fysiotherapeut voor professionele schaatsers?

Fysiotherapie is in de begeleiding van topsporters heel belangrijk. Bij schaatsers, maar ook bij voetbal zie je dat sporters veel contact hebben met de fysio. Als schaatser ging ik ook voor extra training en behandelingen naar de sportfysiotherapeut.

 

De sportfysio moet begrijpen wat de sport inhoud. Om als fysiotherapeut sporters optimaal te kunnen begeleiden, is een combinatie van een theoretische achtergrond met kennis van de praktijk essentieel. Mijn studie bewegingswetenschappen in combinatie met mijn achtergrond in de topsport, geeft een mooie toegevoegde waarde die ik in mijn werk dagelijks gebruik. Daarom geef ik binnenkort bijvoorbeeld ook een gastcollege aan studenten bewegingswetenschappen om hen bewust te maken van de realiteit waarmee sporters dagelijks te maken hebben.

 

Welke blessures komen er bijvoorbeeld veel voor bij professionele schaatsers?

Schaatsblessures zijn heel anders dan die we zien in bijvoorbeeld het voetbal. Waar sporters op het voetbalveld vooral overbelaste schenen of blessures aan de kruisbanden oplopen door korte, actieve sportprestaties zien we bij schaatsers eerder rugblessures. 

 

Iets anders dat een groot risico vormt voor professionele schaatsers is overtraind raken. Schaatsers moeten altijd de balans in het oog houden tussen enerzijds hard trainen maar anderzijds niet zo hard dat het lichaam niet meer herstelt. Hierin is ook een belangrijke rol weggelegd voor het team. Zij begeleiden de schaatsers zo dat ze niet overtraind raken. Een coach denkt technisch en tactisch mee, maar daarnaast krijgt een bewegingswetenschapper door testen inzicht om de volgende trainingsperiode optimaal in kunnen te delen. Schaatsteams in Nederland zijn hierin heel ver, met verschillende testen en door het meten van de juiste aspecten kunnen ze trainingsprogramma’s steeds beter maken.

 

Wat maakt Nederland zo’n bijzonder schaatsland?

Nederland is zo’n bijzonder schaatsland omdat we werken met commerciële teams waardoor er budget van sponsoren is die dit alles mogelijk maken. Dat verschil zie je echt terug. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) zie je zo veel goede Nederlandse sporters in vergelijking met andere landen, eigenlijk heeft Nederland meer talenten dan we mogen aanleveren voor de Olympische Spelen. 

 

De Olympisch Spelen laten zien dat de sporters zo veel meer moeten doen dan het moment dat je ziet op televisie. Er gaat zoveel aan dat moment vooraf en er zit zoveel werk van het team achter; dat is echt bewonderenswaardig. Hopelijk inspireren de Olympische en Paralympische spelen mensen om te bewegen, ook al is het maar een half uurtje wandelen per dag. Bij Jelle Eijzenga geloven we dat iedereen kan bewegen!

Op naar zo veel mogelijk gouden medailles!

Pssst.. Wist je dat Gymna Nederland een actie heeft ter ere van de spelen?

Olympische-actie

 

Met dank aan Floor van den Brandt, Jelle Eijzenga Fysiotherapie en Team Eijzenga.

Foto: Vincent Riemersma

 

Volg Floor van den Brandt op LinkedIn

Meer over de praktijk: https://eijzenga.nl en https://www.teameijzenga.nl.