Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blog

Intensieve fysiotherapie voor snellere belastbaarheid bij een hamstringblessure

Kan dat? En hoe dan?

De 57-jarige Belg Jonathan, fervent duursporter, had op 25 april een actief teamuitje met zijn collega’s. Tijdens de teambuilding speelden ze een spel waarbij, zonder opwarming, meerdere korte sprintjes getrokken moesten worden. Jonathan had pech. Hij sprintte op zo’n 80% van zijn kunnen, toen hij plots een pijn als een zweepslag in zijn hamstring voelde. Een gevoel dat hij herkende van zijn hamstringscheur in 1996. De teleurstelling was groot, want hoe moest dat nu met de fietstocht van 50 km in de Vlaamse Ardennen die gepland stond op 11 mei, amper 16 dagen later?

Intensief fysiotherapietraject bij een hamstringscheur

Geen probleem, besloten zijn twee fysiotherapeuten. Met intensieve fysiotherapie was de toertocht op 11 mei volgens hen een reëel doel, ook al was de prognose van gelijkaardige letsels vier tot acht weken voor terugkeer tot sportactiviteiten[1]. Samen met Jonathan gingen ze aan de slag met coldpacksTECAR, elektrotherapiekinesiotaping, rekken en oefentherapie. Wij spraken met Jonathan over zijn letsel, behandeling en herstel. En natuurlijk ook over zijn toertocht, want heeft hij zijn doel gehaald?

Jonathan, je had een zweepslag in je rechter hamstring opgelopen. Kun je ons wat meer vertellen over de eerste hulp en de diagnose?

“Ik voelde een enorme pijn bij iedere beenbeweging, toch heb ik de teambuilding afgemaakt. Ik liep mank, maar ben uiteindelijk wel nog naar huis gefietst. Eenmaal thuis heb ik meerdere malen 20 minuten gekoeld. Er was niets te zien aan mijn been, geen zwelling, geen bloeduitstorting. Het enige opvallende was dat de spier erg gespannen voelde. 

Enkele dagen later is er een echo gemaakt waaruit bleek dat ik een scheur van 12 cm had aan de binnenzijde van een van mijn hamstrings, de m. Semitendinosus. De officiële diagnose luidde ‘hamstringruptuur graad 2’, wat betekende dat het een gedeeltelijke scheur was.”

Toch had je het ambitieuze plan om ruim twee weken later een fietstocht van 50 km te gaan fietsen. Hoe dachten je fysiotherapeuten je hierbij te kunnen helpen?

“Ze werkten een intensief fysiotherapietraject voor me uit, deels door hen uitgevoerd en deels door mezelf na hun gedegen instructie. De fysiotherapeuten namen de TECAR-therapie en de kinesiotaping voor hun rekening, en zelf koelde ik dagelijks met een coldpack, legde de elektrotherapie (microcurrent) aan en deed oefeningen. 

Ik ben leraar en onderzoeker, maar omdat het zittende bureauwerk en wandelen te pijnlijk was, werd ik tijdelijk arbeidsongeschikt bevonden. Dat was jammer, maar dat gaf me wel de tijd me volledig te richten op mijn behandeling.”

Kun je wat meer vertellen over de behandelingen in de fysiotherapiepraktijk?

“Ik bezocht de praktijk twee keer per week voor TECAR-therapie en kinesiotaping. We zijn er op dag 3 na het oplopen van het letsel mee gestart en hebben in totaal vier sessies van 20 à 30 minuten gedaan.

Ik heb voor de volledigheid bij de therapeut navraag gedaan over de specificaties van de TECAR-therapie en die zei het volgende: ‘Het was een unipolaire toepassing met middelmaat elektrodes, met Jonathan in buiklig en de neutrale elektrodeplaat onder zijn bovenbeen. We hebben zowel de capacitieve als de resistieve methode gebruikt, beide in een continue modus.’

In week 2 zijn we met de tape gestart. Daarbij ging het volgens de therapeuten om een afvoerende tape op de kuit en een detoniserende I-tape op de hamstrings. Ik heb die tape bijna permanent op gehad, alleen om de huid te ontlasten werd hij er soms enkele uren afgehaald. Voor de elektrotherapie was dat geen probleem, de elektroden werden gewoon tussen de tape geplaatst.”

En je koelde zelf nog met een coldpack, deed elektrotherapie en oefeningen, zei je. Kun je daar ook nog iets meer over vertellen?

“Het koelen deed ik de eerste 6 dagen meermaals per dag 20 minuten lang met een ijskompres. Na dag 6 heb ik dat volledig achterwege gelaten. De elektrotherapie, specifieker de microcurrent, heb ik de volledige periode dagelijks gedaan. Hierbij plaatste ik, op advies van de therapeuten, de elektroden voor en achter op het been, maar ik moest wel de exacte posities afwisselen om de stroom drie dimensionaal, in alle richtingen, door het letsel te sturen. Qua instellingen hadden ze me aangeraden voor een grote pulsbreedte op 0,5 Hz en 600 μA te gaan. In de eerste week had ik het apparaat 6 tot 8 uur per dag aanstaan, in de tweede week nog maar 4 uur.

De laatste vier dagen van de revalidatie heb ik oefeningen gedaan. Ik heb mijn hamstrings, verdeeld over de dag, zo’n 20 keer gerekt. Ik spande de spieren eerst kort aan, dan ontspande ik ze even en vervolgens rekte ik ze tot de pijngrens (volgens de fysiotherapeuten de hold-relax-contract-techniek uit de PNF). 

Ook had ik geleerd hoe ik mijn hamstrings het beste kon trainen. Ik moest m’n voet met behulp van een riem naar mijn bil brengen en vervolgens m’n onderbeen weer rustig laten zakken onder geleiding van mijn aangespannen hamstrings. Ook deze oefening deed ik zo’n 20 keer per dag.”

En was dat de volledige behandeling? Of heb je nog iets andere gedaan?

“Ik heb geen hulpmiddelen, zoals krukken, gebruikt of medicijnen geslikt. Wel heb ik Traumeel ingenomen. Dit is een homeopathisch middeltje tegen ontsteking en pijn en bevordert het genezingsproces.”

Kun je ons vertellen hoe het herstel verlopen is en natuurlijk of je de toertocht hebt kunnen fietsen?

“De eerste dagen nadat het gebeurd was, scoorde ik mijn pijn met 8/10. Na vijf dagen begon mijn pijn af te nemen, tot een score van 1/10 op de dag van de fietstocht op 11 mei. Die dag zat ik voor de eerste keer weer op mijn fiets en voelde ik me er fysiek klaar voor.

Een half uur voor de start heeft een van de fysiotherapeuten nog een nieuwe tape geplakt en als warming-up heb ik een klein rondje gefietst. Tijdens de tocht, over kinderkopjes en met ettelijke beklimmingen, is mijn pijn van 1/10 weer opgelopen tot 7/10. Toch was de belastbaarheid van mijn hamstrings blijkbaar alweer voldoende hersteld voor deze specifieke inspanning, want ik heb de 50 km volledig kunnen uitfietsen, en dat amper twee weken nadat ik een scheur van 12 cm had opgelopen in mijn hamstrings. Ik heb het gevoel dat dit zonder de intensieve therapie en begeleiding nooit mogelijk was geweest. Ik ben mijn fysiotherapeuten dan ook ontzettend dankbaar.”

Meer informatie over TECAR-therapie of elektrotherapie

Het verhaal over de ongelukkige spierscheur kende voor Jonathan gelukkig een goed einde. Sporters willen graag hun activiteiten zo snel mogelijk hervatten en hebben daarom baat bij begeleiding door een gespecialiseerde fysiotherapeut die er niet van terugschrikt verschillende therapieën en behandelmogelijkheden in te zetten.  

Heb je vragen over de behandeling van sportblessures met TECAR therapie en elektrotherapie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

[1] Pieters D, Wezenbeek E, Schuermans J, Witvrouw E. Return to Play After a Hamstring Strain Injury: It is Time to Consider Natural Healing. Sports Med. 2021 Oct;51(10):2067-2077. doi: 10.1007/s40279-021-01494-x. Epub 2021 Jun 18. PMID: 34143413.

Erickson LN, Sherry MA. Rehabilitation and return to sport after hamstring strain injury. J Sport Health Sci. 2017 Sep;6(3):262-270. doi: 10.1016/j.jshs.2017.04.001. Epub 2017 Apr 10. PMID: 30356646; PMCID: PMC618

 

Choice Shipping Address

×