Filters sluiten
Filteren op:

Inspiratie voor de fysiotherapeut

Stel je voor dat je een nieuwe patiënt ontvangt die ontevreden is over de behandeling bij een andere praktijk. Je hoort zinnen als "De therapeut behandelde me anders dan we overeengekomen waren" of "Ik moest iedere sessie alles weer opnieuw vertellen." Hoewel je als fysiotherapeut over veel kennis en vaardigheden beschikt, is het niet vanzelfsprekend dat de fysio’s uit jouw praktijk beter communiceren.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van shockwave therapie en wil je je kennis vergroten? Dan nodigt Gymna Nederland je graag uit voor een gratis interactieve workshop shockwave therapie.
Diathermie is een fysiotherapeutische behandeling waarbij warmte wordt opgewekt door elektromagnetische stromen. Het helpt bij een breed scala aan aandoeningen en verbetert de doorbloeding en spierontspanning. Het kan gebruikt worden in combinatie met andere behandelingen en heeft positieve effecten op cellulair niveau.
Shockwave therapie is een behandelmethode waarbij er met een behandelkop radiale “shockwaves” op de te behandelen lichaamszone worden gericht. In de afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek naar shockwave therapie gedaan.
TECAR-therapie is een vorm van gecombineerde contactdiathermie en elektrotherapie. Het is een medische behandeling die elektromagnetische energie toepast op biologisch weefsel.
Warmte als therapeutische optie in de fysiotherapie wordt al heel wat jaren gebruikt en is onderverdeeld in twee categorieën: bronnen van oppervlakkige en diepe warmte. Opties voor behandeling met diepe warmte zijn onder andere therapeutische langegolf- en kortegolfdiathermie, ultrageluid en TECAR-therapie. Dit soort diepewarmtetherapie staat bekend en wordt beschreven als diathermie.

Wat is fasciatherapie en hoe ga je hiermee aan de slag?

In dit blog bekijken we wat er nu bekend is over de fascia, welke klachten het kan geven, hoe het behandeld kan worden en in hoeverre de wetenschap dit ondersteunt.
De 57-jarige Belg Jonathan, fervent duursporter, had op 25 april een actief teamuitje met zijn collega’s. Tijdens de teambuilding speelden ze een spel waarbij, zonder opwarming, meerdere korte sprintjes getrokken moesten worden. Jonathan had pech. Hij sprintte op zo’n 80% van zijn kunnen, toen hij plots een pijn als een zweepslag in zijn hamstring voelde. Een gevoel dat hij herkende van zijn hamstringscheur in 1996. De teleurstelling was groot, want hoe moest dat nu met de fietstocht van 50 km in de Vlaamse Ardennen die gepland stond op 11 mei, amper 16 dagen later?

3 opvallende trends in de fysiotherapie voor 2023

Fysiotherapie is altijd al een dynamisch vak geweest. De kennis neemt almaar toe dankzij de vele wetenschappelijke onderzoeken, het domein van de fysiotherapeut blijft zich uitbreiden met nieuwe technieken en het aanbod van de fysiotherapiepraktijk verschuift. In dit blog bespreken we de verwachtingen over de koers van de fysiotherapie in 2023.
Shockwave therapie kan een goede aanvulling zijn als je je patiënt op diverse manieren zo goed mogelijk wilt helpen. Een inspirerend voorbeeld vonden we in Eboli, een gemeente in de Zuid-Italiaanse provincie Salerno, bij fysiotherapeut en osteopaat, dr. Michele Luongo.
Van 23 september tot en met 15 oktober 2022 vindt het WK Volleybal Vrouwen plaats. Het wereldkampioenschap wordt gespeeld in Nederland en Polen. Gymna Nederland sprak met topvolleybalster Fleur Savelkoel.
Ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Kind sprak Gymna Nederland met Fleur Groenen en Sascha van Zweden, die allebei werken als kinderfysiotherapeut in een groepspraktijk in Amsterdam.
1 van 3