F.A.Q: Wat is TECAR therapie en hoe werkt het?

Ben je al bekend met TECAR therapie? In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over TECAR therapie. Wat is TECAR therapie en hoe werkt het? Wat zijn de bewezen effecten? Bij welke indicaties kan de therapie gebruikt worden? Hoe ervaart de patiënt TECAR therapie? Is TECAR therapie gevaarlijk? 

 

Wat is TECAR therapie en hoe werkt het?

TECAR therapie is een vorm van gecombineerde contactdiathermie en elektrotherapie. Het is een medische behandeling die elektromagnetische energie toepast op biologisch weefsel. 

 

Elektromagnetische energie of kracht is een van de fundamentele natuurkrachten. TECAR therapie gebruikt elektromagnetische stroom uit het lage frequentiegebied van het elektromagnetische spectrum. De gebruikte golflengte om de energie overdracht te realiseren komt uit het veilige radiofrequentiegebied. In tegenstelling tot elektrotherapie veroorzaakt deze geen spiercontractie, maar een weefselstimulering die door de patiënt als een zeer aangename warmte wordt ervaren. Het golflengtespectrum bij de behandeling ligt tussen 300 KHz en 1.2 MHz. 

 

Waar en hoe ontstaat vervolgens de weefselopwarming? Het pad van de hogefrequentiestroom en het bijbehorende elektromagnetische veld worden onder andere bepaald door de positie van de elektroden en de lichaamssamenstelling van de patiënt. Het elektrisch veld dat zo ontstaat beinvloedt het weefsel. Op deze manier zijn doelgerichte, gebruiksvriendelijke therapeutische toepassingen mogelijk.

 

TECAR maakt de celwand selectief beter doorlaatbaar. Zo worden door TECAR therapie aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afbraakstoffen makkelijker gemaakt. Hierdoor ontstaat een drainering van de ontstoken zone en wordt de stofwisseling geoptimaliseerd.

 

Wat zijn de bewezen effecten van TECAR therapie?

 

Wetenschappelijk bewezen effecten van TECAR therapie zijn de verhoging van de huidtemperatuur, huidperfusie, spierperfusie en verhoogde oxyhemoglobine niveaus. Verdere studies suggereren klinische effectiviteit in pijnbeheersing bij spier-skelet pathologie, verbetering van functionele beweging bij knieartrose en vermindering van fysieke invaliditeit bij lage rugpijn en bekkenbodem pijnbeheersing.¹ 

De algemeen aanvaarde effecten van weefselopwarming met behulp van TECAR therapie zijn: 

 

• Verzachting van pijn

• Helpt bij het oplossen van chronische ontstekingen

• Induceert spierontspanning 

• Verhoogt de efficiëntie van de spierwerking

• Verlaging van de bloeddruk 

• Verhoogde activiteit van de klieren 

• Toename in gewrichtsbereik (verminderde gewrichtsstijfheid)

• Verhoogde rekbaarheid van collageen wat stretching vergemakkelijkt

 

 

Bij welke indicaties kan TECAR gebruikt worden? 

 

TECAR therapie wordt succesvol gebruikt door fysiotherapeuten voor revalidatie en pijnbeheer. De therapie kan worden gebruikt bij zowel acute als chronische processen en is daarmee ruim inzetbaar tijdens revalidatieprocessen.

 

• Oplossen van oppervlakkige en dieper gelegen ontstekingsprocessen (tot 8 cm diep)

• Kneuzingen en verstuikingen 

• Revalidatie na een chirurgische ingreep

• Sporttrauma’s

• Spier- en peesaandoeningen 

• Neuropathieën

• Littekenweefsel 

• Aandoeningen aan de wervelkolom en perifere gewrichten 

• Bekkenbodem revalidatie 

• Aandoeningen van het vaatstelsel en het lymfestelsel 

• Orthopedische aandoeningen van het perifere zenuwstelsel

• Pijnbestrijding 

 

 

Hoe ervaart de patiënt TECAR therapie?

 

“Na vier sessies begon ik een verandering te merken aan mijn lage rug.” 

 

De therapeutische warmte dringt diep binnen in het weefsel en patiënten ervaren een aangenaam warm gevoel. De behandeling is pijnloos en patiënten waarderen de TECAR-therapie juist omwille van het aangename, warme gevoel. 

 

Vergelijkende studies tonen aan dat interventies met TECAR na een knieoperatie leiden tot minder pijn en minder lang pijnstillergebruik voor de patiënt dan te merken is bij patiënten met zelfde operatie maar zonder behandeling met TECAR. 

Een patiënt aan het woord:

 

“Vijf dagen nadat ik een chirurgische ingreep had ondergaan voor een vermeende hernia in mijn lage rug, begon ik hetzelfde ongemak en pijn te voelen als voor mijn operatie. Toen ik na zes weken eindelijk aan fysiotherapie mocht beginnen, was mijn hoop dat mijn fysiotherapeut mijn klachten op zou kunnen lossen groot. 

Hij stelde een gecombineerde therapie voor van manuele- en TECAR-therapie met zijn Gymna Care 300 toestel. 

 

Stap voor stap werd ik beter. De vervelende uitstralende pijn naar de achterkant van mijn beide bilspieren en benen verminderde echt na elke behandeling. In mijn geval was de behandeling met de bipolaire resistieve modus heel efficiënt. Ik ben mijn fysiotherapeut heel dankbaar dat hij mij deze gecombineerde behandeling voorstelde. Dankzij deze tussenkomst kan ik nu de gepaste oefentherapie doen en dat zou volgens mij onmogelijk geweest zijn zonder de Gymna Care 300.”

 

 

Is TECAR therapie gevaarlijk?

 

TECAR therapie bestaat al zo’n 20 jaar en de veiligheid is in die tijd uitgebreid onderzocht en bewezen. De geavanceerde TECAR therapie van Gymna is absoluut veilig. De Gymna Care 300 slaagt voor de strengste elektrische veiligheidstests. Ervaren fysiotherapeuten zijn misschien bekend met kortegolf machines (shortwave) van vroeger, en bang voor verhoogd risico op brandwonden en elektrische schokken. 

Gymna Care 300 verschilt van kortegolf door gebruik van een kleinere golflengte en door de manier waarop de elektromagnetische energie wordt gecreëerd.

 

In tegenstelling tot andere therapieën of de conventionele TECAR therapie met vaste frequentie, kun je met de Gymna Care 300 TECAR een groot aantal pathologieën behandelen, zelfs in de acute fase. Ook de lage frequentie (300 KHZ) raakt gagarandeerd tot aan de zenuwwortel. De patiëntervaring wordt nauwlettend in de gaten gehouden met een gemakkelijk te gebruiken scorekaart waarop de patiënt aanduidt welk warmteniveau hij ervaart op een schaal van 0 tot 10 (de Warmth Experience Level-score, afgekort als WEL-score).

 

Een fysiotherapeut aan het woord:

 

“Wanneer ik voor een behandeling met de Gymna Care 300 kies, hou ik rekening met een aantal parameters, zoals: plaats, grootte en lichaamssamenstelling van de patiënt. Ook de actualiteitsgraad (acuut of chronisch) van de laesie en de therapeutische doelstellingen zijn belangrijke factoren waarmee ik rekening moet houden. 

 

Daarnaast is de feedback over de warmte die de patiënt ervaart tijdens de behandeling belangrijk. De feedback is een goede maatstaf om de mate van metabole stimulatie (d.i. stofwisseling) in het behandelgebied in te schatten. Zit de patiënt in de acute letselfase en moet ik voorkomen dat het weefsel te veel opwarmt? Of is mijn therapeutische doelstelling afhankelijk van de temperatuurstijging? Om dit te evalueren gebruik ik de WEL-score en bepaal zo het warmte-ervaringsniveau).”

 

Fysiotherapeuten gebruiken zelden slechts één techniek tijdens een behandeltraject. Zo wordt TECAR ook bijna nooit als monotherapie toegepast. De interventie wordt juist sterker door technieken te combineren. Zo is TECAR perfect in combinatie met o.a. manuele therapie en oefentherapie. Door het ruime toepassingsgebied is TECAR voor veel pathologiën inzetbaar.

 

 

Wat zijn de mogelijkheden van TECAR therapie voor mijn praktijk?

 

Wil je meer weten over TECAR therapie en de mogelijkheden voor jouw praktijk? Neem contact op met de ervaren adviseurs van Gymna Nederland.

 

NEEM CONTACT OP

 

 

 

¹ De Sousa-De Sousa, L.; Tebar Sanchez, C.; Mat-Muoz, J.L.; Hernndez-Lougedo, J.; Barba, M.; Lozano-Estevan, M.d.C.; Garnacho-Castao, M.V.; Garca-Fernndez, P. Application of Capacitive-Resistive Electric Transfer in Physiotherapeutic Clinical Practice and Sports. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 12446. https://doi.org/10.3390/ijerph182312446

 

 

DOWNLOAD DE BROCHURE