Shockwave therapie & osteopathie: een inspirerend voorbeeld

Bij shockwave therapie denk je niet meteen aan een osteopaat die deze fysiotechniek in zijn praktijk toepast. Toch kan shockwave een goede aanvulling zijn, als je je patiënt op diverse manieren zo goed mogelijk wilt helpen. Een inspirerend voorbeeld vonden we in Eboli, een gemeente in de Zuid-Italiaanse provincie Salerno, bij fysiotherapeut en osteopaat, dr. Michele Luongo. Een van zijn klanten is de professioneel K-1-kickbokser, Renato Ferrara. We maken kennis met osteopaat en topsporter en vroegen hen naar de behandeling van een veel voorkomende blessure bij kickboksers.

 

 “Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik elke behandeling afstem op de patiënt en dat ik alles wat ik ter beschikking heb, gebruik en combineer om mijn patiënten te helpen.”

 

Wie is kickbokser, Renato Ferrara?

Renato is 29 jaar en kickbokst al sinds 2015 volgens de regels van de K-1-vechtsportorganisatie. Hij begon als amateur en werd in 2017 lid van de Italiaanse nationale selectie bij de amateurs. Driemaal heeft hij de Italiaanse nationale titel op zijn naam mogen schrijven: in 2016, 2017 en 2018. In 2017 won hij ook de wereldtitel in zijn categorie. Na zijn derde Italiaanse titel op rij veroverd te hebben, werd hij prof.

 

Wie is fysiotherapeut en osteopaat dr. Michele Luongo?

Michele is 37 jaar en studeerde fysiotherapie aan de Università Cattolica del Sacro Cuore in Rome. Hij studeerde summa cum laude af in 2006 en specialiseerde zich in de behandeling van patiënten met posttraumatische musculoskeletale pathologieën, zowel in de acute als in de chronische fase. In het kader van een verdere specialisatie, koos hij voor een studie Osteopathie aan de A.T. Still Academy in Bari, waar hij afstudeerde in 2014. Al 11 jaar behandelt hij zijn patiënten vanuit zijn particuliere praktijk in Eboli. 

 

Fysiotechnieken ondersteunen de behandelingen van Michele 

"In mijn praktijk maak ik overwegend gebruik van manuele en osteopathische technieken", zegt Michele Luongo, "maar daarnaast vul ik mijn behandelingen aan met elektromedische apparatuur.  Dat kunnen fysiotechnieken zijn, zoals: shockwave, tecar- en ultrageluidtherapie. Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik elke behandeling afstem op de patiënt en dat ik alles wat ik ter beschikking heb, gebruik en combineer om mijn patiënten te helpen." 

 

 

ONTVANG MEER INSPIRATIE

 

Een professioneel K-1-kickbokser heeft professionele behandelingen nodig om optimaal te presteren 

"Als professioneel kickbokser in de K-1 stel ik mijn lichaam voortdurend op de proef met veeleisende trainingssessies",  zegt Renato. "Om daarbij optimaal te presteren en geen blessures op te lopen moet ik goed voor mijn lichaam zorgen. Mijn voedingsdeskundige, dr. Gerardina Ferrara, ondersteunt me met voedingsadvies en mijn fysiotherapeut/osteopaat, dr. Michele Luongo doet dat met periodieke controles en behandelingen."

 

Kickboxer-gymmna-nederland-fysiotherapie-2

 

Wat zijn vaak voorkomende blessures bij kickboksers?

Renato vertelt dat je als K-1 vechter vaak problemen krijgt door de trappen en de blessures die je tijdens een gevecht oploopt. Ook de spieren, zoals de hamstrings, de quadriceps en de rugspieren, blijven niet gespaard. Zelf heeft hij het meeste last van zijn voorste scheenbeenspieren (musculi tibiales anteriores). 

 

Behandeling van de voorste scheenbeenspier met shockwave therapie

Op basis van wat Renato hem vertelde over zijn problemen met zijn voorste scheenbeenspieren en wat hij wist over Renato's aandoening, stelde Michele een behandeling met shockwave therapie voor.  

Zijn ervaring met atleten en sporters in het algemeen leerde hem dat ze meestal goed reageren op shockwave therapie en dat zo betere en duurzamere resultaten mogelijk zijn. Verder heeft hij zijn interventies en protocollen voor shockwave therapie ook verfijnd door specifieke fascia-applicatoren te gebruiken. Die kunnen perfect worden aangepast aan diverse lichaamsdelen en maken zo een precieze behandeling mogelijk. 

 

 “Ik ben ervan overtuigd dat je een anatomisch gebied volledig en in al zijn complexiteit moet behandelen. Daarom bedacht ik een behandeling in 4 stappen, in zowel passieve als actieve modus.”

 

Fasciatherapie met shockwave fascia-applicatoren

Het protocol dat Michele gebruikt om de voorste scheenbeenspieren van Renato te behandelen omvat vier fasen:

 

     Eerste fase:

Applicator:                 Knuckle 

Druk:                          2,5 bar

Frequentie:                12 Hz

Aantal schokken:       1500

 

1-Knuckle-gymna-shockmaster-applicator

 

Michele bewerkt de hele spierbuik tot aan de enkel, maar niet de pees. Tijdens de behandeling vraagt hij Renato af en toe om de punt van zijn voet op en neer te buigen. Zo kan hij de spierbundels zowel diep als oppervlakkiger bewerken. Volgens Michele levert dit completere resultaten op dan een passieve behandeling alleen. Hij probeert de scheenbeenkant niet rechtstreeks te bewerken, omdat er in het protocol ook een specifieke directe behandeling is voorzien om die scheenbeenkant te desensibiliseren.

 

     Tweede fase:

Applicator:                 Scoop

Druk:                          2 bar

Frequentie:                12 Hz

Aantal schokken:       1000

 

Scoop-gymna-shockmaster-applicator

 

Michele leunt direct op de scheenbeenkant om precies op de tibiale aanhechting in te werken. Terwijl hij met de scoop de scheenbeenkant blijft bewerken om het gebied te ontlasten, verschijnt er (een lichte) hyperemie.  Dat toont aan dat de fascia begint te reageren op de behandeling.

 

     Derde fase:

Applicator:                 Sphere

Druk:                          2 bar

Frequentie:                15 Hz

Aantal schokken:       500

 

Sphere-gymna-shockmaster-applicator

 

     Vierde fase:

Applicator:                 V-Actor

Druk:                          2 bar

Frequentie:                31 Hz

Aantal schokken:       3000

 

V-actor-Blog-Shockwave-therapie-topsport-osteopathie

Deze laatste fase dient om de spier los te maken of zich te laten ontspannen, door vasculaire en lymfeafvoer/-drainage van het gebied te verkrijgen met de V-Actor. Michele bewerkt de hele lengte van de voorste scheenbeenspier om de reabsorptieprocessen te activeren. 

 

BENIEUWD? LEES MEER

 

Het fasciatherapie behandelprotocol samengevat

Bij Renato herhaalde Michele dit behandelprotocol zes sessies lang. Hij beveelt zes tot acht behandelsessies aan om de gewenste resultaten te verkrijgen. In tegenstelling tot manuele fasciatherapie zijn behandelingen met dit opzichzelfstaande fasciaprotocol reproduceerbaar, maken ze een constante druk en frequentie mogelijk en zijn ze minder belastend voor de handen. 

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten en geeft de therapeut de vrijheid om aanvullende oefeningen of manuele therapie uit te voeren. Voor Renato heeft de behandeling de verlichting gebracht die hij nodig had, voor Michele geven de fascia-applicatoren zijn behandelingen een extra dimensie. 

 

Hoe heeft Renato de behandeling ervaren? 

"Voor mij is de behandeling niet erg pijnlijk", zegt Renato, "op een schaal van 1 tot 10 zou ik ze een 3 geven. Als je rekening houdt met de sport die ik beoefen, is mijn pijntolerantie natuurlijk wel hoog.  Heel belangrijk is dat de verbetering bijna onmiddellijk merkbaar is. 

Een paar uur na de behandeling ben ik weer in de sportschool aan het trainen – een resultaat dat ik nog met geen enkele andere behandeltechniek heb bereikt. Na de behandeling is de pijn gewoon minder intens en kan ik probleemloos trainen. Dankzij deze verbetering kan ik sneller herstellen en houden de voordelen langer aan – perfect als je het mij vraagt!"

 

Tot slot Michele’s aanbeveling voor zijn collega-therapeuten

"Ik kan mijn collega's vertellen dat de toepassingen van shockwave therapie op korte tijd heel uitgebreid en veelzijdig zijn geworden. Ondertussen kunnen we dit beschouwen als een fundamenteel onderdeel van de elektromedische therapieën in onze dagelijkse praktijk. Als je dan bedenkt dat je met deze specifieke fascia-applicators nu ook fasciae kunt behandelen, kan je je goed voorstellen dat je bij zowat al je behandelingen shockwave therapie kan gebruiken. Als dat geen goed nieuws is! "

 

 

VRAAG EEN DEMO AAN