Wat is diathermie? Een diathermisch effect in menselijk weefsel

Warmte als therapeutische optie in de fysiotherapie wordt al heel wat jaren gebruikt en is onderverdeeld in twee categorieën: bronnen van oppervlakkige en diepe warmte. Opties voor behandeling met diepe warmte zijn onder andere therapeutische langegolf- en kortegolfdiathermie, ultrageluid en TECAR-therapie. Dit soort diepewarmtetherapie staat bekend en wordt beschreven als diathermie.

De Duitse arts Karl Franz Nagelschmidt werd in 1907 pionier in dit domein. Hij bedacht de term diathermie door de Griekse woorden 'dia' en 'therma' ((θέρμη) samen te voegen. Dat betekent letterlijk 'verwarmen door middel van' (adj., diather'mal, diather´mic). Jacques Arsene d'Arsonval (1890-1891) observeerde als een van de eersten de reacties van hoogfrequente elektromagnetische stromen op het menselijke lichaam.

De belangrijkste fysiologische effecten en voordelen van het gebruik van diathermie zijn: verhoogde circulatie en doorbloeding, verhoogde stofwisseling, verhoogde spiertemperatuur, verhoogde weefseltemperatuur, minder pijn, minder weefselstijfheid en ontspanning van spierkrampen. Een therapeut die gebruikmaakt van diathermie in de fysiotherapeutische zorg kan deze primaire fysiologische effecten inzetten bij het verbeteren van ontstekingsziekten, het verminderen van pijn, het verhogen van de metabole functies, het verhogen van de diepeweefseltemperatuur en het vergroten van het bewegingsbereik door de directe invloed ervan op het weefsel. Indirecte toepassing van de primaire effecten van diathermie bestaat uit diathermie als onderdeel van een behandeling in combinatie met andere fysiotherapeutische technieken zoals manuele therapie, oefentherapie, fasciatherapie, percutane elektrolyse en shockwavetherapie.

Secundaire fysiologische effecten van diathermie worden in de literatuur beschreven voor TECAR (overdracht van elektrische stroom op een capacitieve of resistieve manier), de meest recente technologie waarmee men in staat is om een diathermisch effect te produceren in menselijk weefsel. Dit soort condensatorgebaseerde directecontactdiathermie, waarbij wordt gebruikgemaakt van laagfrequente radiogolven, verbetert de ionenuitwisseling op cellulair niveau. Zo ontstaat een versnelde genezingsreactie.

De wetenschappelijke literatuur leert ons dat diathermie, toegepast door een deskundige therapeut, van grote waarde kan zijn bij het bereiken van goede resultaten bij een primaire therapeutische strategie of als onderdeel van een gecombineerd behandelplan.

Vragen over diathermie of de toepassing van deze therapie in jouw praktijk? Neem contact op met de ervaren adviseurs van Gymna Nederland. 

NEEM CONTACT OP

 

Auteur: Bert Vrijders, marktontwikkelingsonderzoeker Gymna