Blog

Hoe je praktijkinrichting bijdraagt aan je succes

De interieurarchitect vertelt

Professionaliteit, vertrouwen en succes. Ze worden bepaald door wie je bent als persoon en therapeut, hoe je je werk uitvoert en -last but not least- wáár je je werk uitvoert: jouw praktijk. En jouw praktijk begint bij je interieurontwerp. Laura Rijkhold Meesters, zorgprofessional én gedreven interieurarchitect voor de eerstelijnszorg, vertelt uitgebreid over alle ins en outs van interieurontwerpen in de zorg. Ook vertelt ze, in de vorm van drie heldere tips, waar goede fysiotherapiematerialen aan moeten voldoen.

Praktijkinrichting tips van Laura Rijkhold Meesters

Laura Rijkhold Meesters, interieurarchitect voor de eerstelijnszorg

Laura werkte negen jaar als algemeen interieurarchitect, maar de grote projecten waar ze aan werkte misten in haar ogen passie en bezieling. Aangezien ze de zorg altijd al interessant vond, schreef ze zich in bij een duale HBO-V-opleiding. Ze was direct verkocht, maar tijdens haar werk in het ziekenhuis liep ze tegen van alles aan. Laura vertelt:

 “Soms letterlijk, waardoor ik er blauwe plekken aan overhield. Maar ook figuurlijk, bijvoorbeeld door gebrek aan opbergruimte voor rollators of een onlogische plek van het prikbord aan het hoofdeinde van het patiëntenbed. Dat kan beter, dacht ik.”

Als out-of-the-box-denker paste haar visie echter niet in een protocollair ziekenhuis. Daarom helpt Laura nu met plezier professionals in de eerstelijnszorg.

 

Het belang van een goed interieurontwerp

Met je inrichting, je kleurkeuze en specifieke materialen ondersteun je jouw visie als fysiotherapeut. Die totaaluitstraling draagt bij aan hoe professioneel je overkomt op jouw patiënten. Laura legt het treffend uit:

“Als er een stapel oude tijdschriften in de wachtkamer ligt, een schilderij scheef aan de muur hangt en de wachtkamer donker en sjofel is, gaat de patiënt beslist, al dan niet bewust, aan jouw kundigheid twijfelen. Een goed interieurontwerp stelt je patiënt gerust, neemt agressie en angst weg en beïnvloedt hoe hij je behandeling ervaart. Tevens zorgt het voor een fijne workflow en levert het werkplezier en werkgemak op.”

“Een goed interieurontwerp stelt je patiënt gerust, neemt agressie en angst weg en beïnvloedt hoe hij je behandeling ervaart.”

Een doordacht ontwerp doet meer dan alleen de uitstraling verbeteren. Het zorgt voor rust, overzicht, efficiëntie en het levert bovendien werkplezier op. Alles bij elkaar draagt een passende praktijkinrichting dus bij aan een positieve patiëntervaring én aan jouw eigen welzijn als therapeut; twee belangrijke ingrediënten voor een succesvolle praktijk.

Belangrijke interieurthema’s voor patiënten

Laura wordt ingehuurd door de praktijkhouder of fysiotherapeut, niet door de patiënt, maar de patiënt bepaalt indirect natuurlijk het succes van een praktijk. Daarom kijkt Laura in haar ontwerpen ook door de ogen van de patiënt en neemt ze bij ieder ontwerp altijd even plaats in de wachtkamer. Zo kan ze goed rondkijken en met patiënten praten, zodat ze precies weet welke elementen hen opvallen en door hen gewaardeerd worden.

Patiënten blijken vooral waarde te hechten aan de volgende vier aspecten:

  • Toegankelijkheid
  • Persoonlijkheid
  • Professionele presentatie
  • Prettige verlichting

Laura licht die aspecten graag nader toe:

“Allereerst moet de praktijk toegankelijk zijn. Patiënten moeten makkelijk kunnen binnenkomen met hun rollator, scootmobiel of op hun krukken. En ze vinden het prettig als ze bij binnenkomst even worden toegeknikt door iemand achter de balie, zo voelen ze zich gezien. De wachtkamer moet presentabel zijn en jouw visie uitstralen. Hier wacht een patiënt, kijkt hij om zich heen en ervaart hij of het totaalbeeld van uitstraling, bejegening en beloften klopt. Ten slotte moet de verlichting in de praktijk passend zijn qua sterkte en positie. Een patiënt vindt het bijvoorbeeld niet prettig als hij op zijn rug op de behandelbank ligt en het licht hem recht in de ogen schijnt. Dat is handig om als therapeut bij stil te staan.”

 

De vereisten voor een ideale behandelkamer: functioneel en sfeervol

De ideale behandelkamer dient functioneel, maar ook sfeervol te zijn. Het functionele aspect is er vooral voor jou als therapeut, zodat je een goede workflow hebt. Denk daarbij aan de verplaatsbaarheid van je behandelbank en de bereikbaarheid van je materialen. De patiënt geeft vooral om de sfeer die in de behandelkamer heerst. Laura zegt daarover:

 “Een sfeervolle behandelkamer draait om rust, in de breedste zin van het woord. Qua akoestiek, qua kleuren en qua hoeveelheid spullen. Daarnaast moet hij ook veilig aanvoelen. Met een gordijn of een makkelijk slot op de deur kun je er eenvoudig voor zorgen dat er niemand zomaar kan binnenvallen als de patiënt ontkleed is.”

Tip van Laura: Heeft je praktijk meerdere behandelkamers? Zorg er dan voor dat deze kamers dezelfde indeling hebben en dat zelfs de kasten op eenzelfde manier zijn ingedeeld. Dat schept rust, maakt de behandeling efficiënter en laat meer tijd over voor de behandeling en voor de patiënt.

“Hier wacht een patiënt, kijkt hij om zich heen en ervaart hij of het totaalbeeld van uitstraling, bejegening en beloften klopt.”

De succesvolste materialen, kleuren en indelingen

De beste kleuren voor je praktijk zijn herkenbare kleuren. Een uniforme uitstraling in je praktijk is namelijk heel belangrijk. De ene kleur is daardoor niet per se beter dan de andere, al kun je wel beter wegblijven van kleuren met een negatieve associatie, zoals bloedrood.

Wordt het tijd om (nieuwe) materialen voor je fysiotherapiepraktijk aan te schaffen? Dan geeft Laura je graag de volgende drie tips mee:

  • Kies materialen die tegen een stootje kunnen, zodat ze geschikt zijn voor intensief gebruik
  • Kies materialen die makkelijk en goed schoon te maken zijn
  • Bespaar niet op degelijke materialen en tafels. Goed materiaal ligt aan de basis van goede zorg.

Voor een succesvolle indeling van je praktijk komt het overigens soms aan op kleine dingen. Zo staat in sommige behandelkamers geen stoel voor de patiënt. Tijdens een anamnese dient de patiënt dan plaats te nemen op de behandeltafel. Laura:

“Er is niets ongemakkelijker dan op de behandeltafel te moeten plaatsnemen voor dat gesprek. De actieve zit belemmert de ontspanning en kan fysiek zwaar zijn. En niet minder belangrijk: zorg dat je behandeltafel niet piept of kraakt. Op een mooie, stevige tafel voelt de patiënt zich gedragen, wat onmisbare ontspanning oplevert.”

De succesvolste materialen, kleuren en indelingen voor een fysiotherapiepraktijk

Wat is de beste behandeltafel?

De beste behandeltafel is een behandeltafel die bij jou past. Het hele plaatje moet kloppen. Dat geldt voor alles wat met je praktijk te maken heeft, voor je website, je wachtruimte, je behandelkamer en dus ook voor de behandelbank. Laura legt het uit:

“Als jij zegt vooruitstrevend te zijn, maar je je patiënten op een gammele behandelbank laat plaatsnemen, dan wringt dat. Met een behandeltafel die past bij jouw visie, vergroot je het vertrouwen van de patiënt, wat bijdraagt aan een betere totaalervaring.”

Gelukkig is het tegenwoordig veel makkelijker om een behandelbank bij jouw visie te laten aansluiten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hypermoderne bank met innovatieve functionaliteiten, voor een bepaalde bekleding of voor een bijzondere kleur.

Wist je dat je bij Gymna je behandelbank -verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren- vrijwel geheel naar wens kunt samenstellen?

Benieuwd hoe je jouw praktijk nog beter kunt maken?

Een goed interieurontwerp richt zich dus op de therapeut én de patiënt en leidt vaak tot een fijne workflow en verbeterde patiëntenervaring. En dankzij Laura weten we ook welke concrete interieurelementen kunnen bijdragen aan je professionaliteit en daarmee aan je succes, van wachtkamer tot behandelbank.

Wil je meer informatie over behandeltafels van Gymna en de vele mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met het team van Gymna Nederland. 

Een goed interieurontwerp richt zich dus op de therapeut én de patiënt en leidt vaak tot een fijne workflow en verbeterde patiëntenervaring. En dankzij Laura weten we ook welke concrete interieurelementen kunnen bijdragen aan je professionaliteit en daarmee aan je succes, van wachtkamer tot behandelbank.

Wil je meer informatie over behandeltafels van Gymna en de vele mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via https://www.gymna.nl/contact/. Heeft Laura de ontwerper in je wakker gemaakt en ben je benieuwd of en hoe zij jou daarbij zou kunnen helpen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.zorgvoorruimte.nl of neem direct contact met haar op per telefoon (+31 6 16 50 57 80) of per e-mail (info@zorgvoorruimte.nl).

 

logo Gymna Nederland
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.