Kinderosteopathie: in gesprek met Osteopaat Sofie Roelandt

Het is vandaag Internationale Dag van het Kind! Vaak kan een kind ondersteuning gebruiken in zijn groeiproces en functioneren. Voor de gelegenheid sprak Gymna met Sofie Roelandt, Osteopaat gespecialiseerd in behandeling van baby’s en kinderen. We vroegen naar haar visie als osteopaat om kinderen te behandelen.

Sofie Roelandt, Osteopaat D.O. M.R.O:

"Allereerst: kinderen zijn geen kleine volwassenen en mogen ook niet zo benaderd worden. Na bijna 20 jaar ervaring als osteopaat vind ik blijven bijscholen in de embryologie, fysiologie, neurologie, pathologie en osteopathie met betrekking tot het kind belangrijk om als osteopaat een baby, kind, adolescent te behandelen!

Een ouder is dagdagelijks zijn kind bewust of onbewust aan het begeleiden in het co-reguleren van prikkels. Zelf heb ik het geluk, en vind ik het belangrijk, om een nauwe samenwerking te hebben met het consultatiebureau, lactatiekundige, verloskundige, tandarts, fysiotherapeut, psycholoog en huisarts om vanuit verschillende invalshoeken te kunnen communiceren over de ontwikkeling en daarmee dus de behandeling van een kind.

Wat kan osteopathie voor kinderen betekenen?

 

Lichamelijke klachten (zoals bedplassen, buikpijn, hoofdpijn, oogklachten, rugpijn, kaakpijn, sportblessures, motorische problemen), emotionele klachten of gedragsproblemen kunnen de aanleiding zijn voor een osteopathisch consult.

Een osteopaat luistert naar de hulpvraag van kind en ouder. Het osteopathisch onderzoek wordt uitgevoerd en daar wordt een individuele behandelstrategie voor jouw kind voor samengesteld. Oefeningen, leefadviezen, voedingsadviezen worden vaak aanvullend meegeven. Dezelfde klacht, maar dan bij een ander kind, zal vaak een andere aanpak vragen. Er wordt niet alleen naar een symptoom maar naar het totale kind gekeken. 

De behandeling kan bestaan uit biomechanisch gerichte technieken, technieken die meer inspelen op de neurologie, de vascularisatie, psyche of het metabolisme.

Dit is het mooie aan osteopathie, ieder kind is uniek en ook de osteopatische aanpak voor ieder kind is daarmee anders. Wanneer ondersteuning nodig is vanuit een andere discipline wordt er natuurlijk doorverwezen."

 

 

Met dank aan Sofie Roelandt, Osteopaat D.O. M.R.O

Kloosterstraat 14

5175BJ Loon op Zand

Volg Sofie Roelandt, Osteopaat op facebook: https://www.facebook.com/osteopaatsofie

Bezoek de website: https://www.osteopaat-sofie.nl

 

Foto: © Bart van Hattem https://www.zakelijke-portretfoto.nl